🥳 AKCE 👨‍🍳 Horkovzdušná fritéza Maxfrita v hodnotě 1 999 Kč ZDARMA k nákupu kuchyňského robota Premiant Do konce akce zbývá:

Aprílové Velikonoce: oslavte je (ne)tradičně

Letos je Velikonoční pondělí zahalené v aprílovém kabátu. Což přináší neobvyklou příležitost – trochu si s ním pohrát. Netradičně tradiční Velikonoce si zkrátka žádají zkusit něco nového!

Velikonoce

Vezmeme to od začátku

Kde se vzaly Velikonoce?

Velikonoce jsou významnými křesťanskými svátky oslavující zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Všude po republice tak probíhají sváteční bohoslužby končící už v neděli.

Kromě náboženského významu jsou taky spojené s různými lidovými zvyky a tradicemi, které mají regionální variace. A ty se nám samozřejmě propisují i do naší kuchyně. Mezi tradiční velikonoční jídla tak patří nádivka, beránek, jidáše a taky mazanec.

Popularita Velikonoc moc neklesá, i když dochází ke změnám v pojetí tradic. Většina rituálů pochází z pohanské oslavy jara, jejichž historie sahá mnohem dál, než se datuje vznik křesťanského svátku.

Jak vzniknul Apríl?

Historie Velikonoc

Nikdo vlastně pořádně neví, protože o historii toho víme minimálně. Někteří tvrdí, že jde o svátek spojený s oslavou jara. Jiní ho zase spojují s francouzským svátkem, který vychází z národního fórku – poisson d’avril (tajné lepení papírových ryb na záda). První písemné doklady pochází už z roku 1466.

Jistojistě ale víme, že u nás se Apríl zabydlel opravdu rychle. Protože jakmile něco obsahuje vtípky, jako Češi jsme hned pro.

(Ne)tradičnost jako cesta k originalitě

Velikonoční tradice a zvyky jsou (vesměs) fajn a taky bývají důvodem pro větší rodinné sešlosti. Ovšem letošní aprílové Velikonoce si říkají o mnohem víc. Nejen zábavy, ale taky uvolněnosti. Tak netravte den u leštění oken nebo při velkém úklidu. Ono to počká.

Radši si připravte něco, co se klidně může stát vaším každoročním zvykem. A 1. duben je perfektní čas, kdy to otestovat. Vždycky totiž můžete zakřičet „Apríl!“, když se to náhodou neujme.

1. (Ne)tradiční jidáše aneb nedržte se pravidel

Každý máme doma nějaké ty rodinné recepty, ke kterým se pořád vracíme – hlavně teda na Velikonoce, Vánoce nebo slavnostní hostinu.

Zkuste ale popustit uzdu fantazii a tradiční jidáše udělat na slano se sušenými rajčaty, pestem a sýrem. Nebo vymyslete vlastní kombinaci. Vždyť kuchyně je od toho, aby si v ní člověk hrál, zkoušel a experimentoval. Třeba takhle navíc vytvoříte nový rodinný recept předávaný z generace na generaci.

2. „Hádej, hádej, koledníku!”

Na Apríla nemusíte hned omatlávat kliku pastou nebo vymýšlet důmyslné pasti. Vystačíte si totiž s tím, co dobře znáte – mazancem.

velikonoční mazanec

Místo jednoho obřího udělejte hromadu menších mazanců o velikosti housek. Náhodně je naplňte marmeládou, tvarohovou a makovou náplní. Nebo čímkoliv jiným. Každému, kdo si od vás bochánek bere, řekněte: „Hádej, hádej, koledníku, náplň velikonočního bochníku!”

Ten, co se trefí, dostane nějakou odměnu. A kdo ne, zaslouží si trest. Jaký? To už necháme na vás. Znáte to, každý jsme jinak škodolibý.

Nebudete na to sami

K aprílovo-velikonočnímu pečení vám bude k ruce multifunkční celokovový robot Patricca Patriot. Pomůže vám jak s mazanci a variacemi náplní, tak přidá „ruku k dílu“ třeba i u nádivky. Tiše a bez odmlouvání.

Zábavné velikonoční mini soutěže

Soutěžit mezi sebou nemusí jen děti, ale taky dospělí. O to víc se zasmějete (a nebo naštvete, když vám to zrovna nepůjde).

  • Testujte chutě a vůně se zavázanýma očima. Připravte si řadu různých jídel nebo předmětů k očichávání a hádejte, co to je. Sami budete překvapení, jak je to bez zraku náročné!
  • Závoďte v přípravě kraslice od začátku až do konce. Vyfouknutí, očištění, nazdobení – nejrychlejší vyhrává!
  • Rýmujte s vtipem na různá témata, třeba velikonoční. Anonymní hlasování pomocí papírků rozhodne, kdo ostatní pobavil nejvíc. Psst, klidně napište sebe, nikdo to nezjistí.

Chcete si užít Velikonoce bez starostí?

Tak to jste tu správně. V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy. A to se kolem jakýchkoliv svátků hodí.

robot Patricca Patriot

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivost Díky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechny Za designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Mohlo by vás zajímat