Srpen je měsícem hojnosti. Zahrady a trhy přetékají čerstvou zeleninou, která je v tomto období na vrcholu své kvality a nabízí nám bohatství chutí, vůní a živin.
Srpen s sebou nese i různé pranostiky. Některé z nich se vztahují k sezónním surovinám. Můžeme tak potkat tvrzení jako:
Moc hub srpnových – moc vánic sněhových.
Na svatého Vavřince - brambory do hrnce.
Ke svatému Rochu - bývá hojnost hrachu.
V článku se zaměříme primárně na čtyři ze srpnových surovin, které jsou v České republice velmi oblíbené.
Houby
Není nad to v lese najít praváka. Nebo rovnou celý košík praváků. Srpnové lesy jsou ale plné různých druhů hub, ať už jde o hříbky, lišky, kozáky nebo babky. Houbaření je skvělou příležitostí pro rodinné výlety a společné zážitky.
A co z hub uvařit? Třeba houbovu polévku se sýrovými noky!
Na polévku budete potřebovat:
|
Na noky budete potřebovat:
|
Postup přípravy
- Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli i brambory zase na menší kousky. Vše vložte do multifunkčního hrnce Patricca Tripot, přiklopte a nechte podusit.
- Poté přidejte vodu. Vařte, dokud zelenina a houby v hrnci nezměknou.
- Mezitím si v míse smíchejte ingredience na noky, které posléze přidávejte do polévky spolu s kořením. Nakonec do hrnce přidejte smetanu a dále už nevařte.
Květák
Květák je oblíbený pro svou všestrannost, jemnou chuť a vysokou nutriční hodnotu. Tato brukvovitá zelenina, která patří do stejné rodiny jako brokolice, kapusta či zelí, je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. V srpnu je květák v plné sezóně a nabízí nespočet možností, jak ho začlenit do svého jídelníčku. Ať si z květáku uděláte placičky nebo ho usmažíte, rozhodně neprohloupíte.
Angrešt
Angrešt, někdy označovaný jako srstka, je osvěžující bobulovité ovoce. Angrešt můžete v kuchyni využít jak nasladko do koláčů či džemů, tak naslano k masu. Taková angreštová omáčka je výborná zejména ke kachně nebo vepřovému.
Hroznové víno
Hroznové víno je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které si lidé užívají po celém světě. Obsahuje vitamíny C a K, vitamíny skupiny B, a minerály jako je měď, železo a mangan. Hroznové víno je také bohaté na antioxidanty, především resveratrol, který se nachází hlavně ve slupkách modrých hroznů. Resveratrol může pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu, má schopnost snižovat zánětlivé procesy v těle a některé studie naznačují, že resveratrol může mít pozitivní vliv na regulaci hladiny cukru v krvi.
Ať se rozhodnete pro jakékoliv ovoce či zeleninu, které dominují srpnu, rozhodně nezapomeňte recept postnout a označit nás pod #patricca.
V kuchyni bez starostíŠetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca. A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření. |