Jíme sezónně aneb co nás čeká v srpnu

Srpen je měsícem hojnosti. Zahrady a trhy přetékají čerstvou zeleninou, která je v tomto období na vrcholu své kvality a nabízí nám bohatství chutí, vůní a živin.

Letní recepty srpen

Srpen s sebou nese i různé pranostiky. Některé z nich se vztahují k sezónním surovinám. Můžeme tak potkat tvrzení jako:

Moc hub srpnových – moc vánic sněhových.

Na svatého Vavřince - brambory do hrnce.

Ke svatému Rochu - bývá hojnost hrachu.

V článku se zaměříme primárně na čtyři ze srpnových surovin, které jsou v České republice velmi oblíbené.

Houby

Není nad to v lese najít praváka. Nebo rovnou celý košík praváků. Srpnové lesy jsou ale plné různých druhů hub, ať už jde o hříbky, lišky, kozáky nebo babky. Houbaření je skvělou příležitostí pro rodinné výlety a společné zážitky.

A co z hub uvařit? Třeba houbovu polévku se sýrovými noky!

Letní recepty srpen

Na polévku budete potřebovat:

  • 500 g hub
  • 500 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • litr vody
  • smetanu na vaření
  • lžíci másla

Na noky budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 100 g strouhaného sýru

Postup přípravy

  1. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli i brambory zase na menší kousky. Vše vložte do multifunkčního hrnce Patricca Tripot, přiklopte a nechte podusit.
  2. Poté přidejte vodu. Vařte, dokud zelenina a houby v hrnci nezměknou.
  3. Mezitím si v míse smíchejte ingredience na noky, které posléze přidávejte do polévky spolu s kořením. Nakonec do hrnce přidejte smetanu a dále už nevařte.

Květák

Květák je oblíbený pro svou všestrannost, jemnou chuť a vysokou nutriční hodnotu. Tato brukvovitá zelenina, která patří do stejné rodiny jako brokolice, kapusta či zelí, je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. V srpnu je květák v plné sezóně a nabízí nespočet možností, jak ho začlenit do svého jídelníčku. Ať si z květáku uděláte placičky nebo ho usmažíte, rozhodně neprohloupíte.

Letní recepty srpen

Angrešt

Angrešt, někdy označovaný jako srstka, je osvěžující bobulovité ovoce. Angrešt můžete v kuchyni využít jak nasladko do koláčů či džemů, tak naslano k masu. Taková angreštová omáčka je výborná zejména ke kachně nebo vepřovému.

Letní recepty srpen angréšt

Hroznové víno

Hroznové víno je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které si lidé užívají po celém světě. Obsahuje vitamíny C a K, vitamíny skupiny B, a minerály jako je měď, železo a mangan. Hroznové víno je také bohaté na antioxidanty, především resveratrol, který se nachází hlavně ve slupkách modrých hroznů. Resveratrol může pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu, má schopnost snižovat zánětlivé procesy v těle a některé studie naznačují, že resveratrol může mít pozitivní vliv na regulaci hladiny cukru v krvi.

Letní recepty srpen hroznové víno

Ať se rozhodnete pro jakékoliv ovoce či zeleninu, které dominují srpnu, rozhodně nezapomeňte recept postnout a označit nás pod #patricca.

V kuchyni bez starostí

Šetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca.

A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření.  

Vařit ryrchleji a levněji

multifunkcni-hrnec

Tohle už jste četli?