Marmeládová sezóna za rohem

Léto je v plném proudu a s ním přichází i hromada ovoce. Pro milovníky sladkých pochoutek je to ideální čas na přípravu domácí marmelády či džemu!

Marmeláda má bohatou historii, která sahá až do starověkého Řecka, kde se ovoce konzervovalo s medem. Původ slova však nacházíme ve Španělsku a Portugalsku.

Avšak pravá citrusová marmeláda pochází údajně z Velké Británie. Podle legendy byla totiž do Skotska dovezena zásilka hořkých pomerančů, a tak si manželka skotského obchodníka James Keillera lámala tak dlouho hlavu, než našla způsob, jak zhořklé ovoce využít. Vytvořila sladkou pochoutku, která se rychle stala populární.

Marmeláda historie

Udělat dobrou marmeládu může být někdy kumšt. A proto jsme pro vás nachystali několik základních rad.

1. Dbejte na výběr ovoce

Pro přípravu kvalitní marmelády je klíčové použít čerstvé, zralé ovoce. Vyhýbejte se přezrálým nebo poškozeným plodům, které by mohly ovlivnit chuť stejně tak jako trvanlivost.

Recept na marmeládu

2. Konzervanty aneb cukr a jeho alternativy

Klasickou volbou je bílý cukr, který pomáhá nejen konzervovat, ale také zajišťuje správnou konzistenci. Pokud ale nechcete použít klasický bílý cukr, můžete použít přírodní sladidla, jako je med nebo agávový sirup. Mějte však na paměti, že tyto alternativy mohou oslabit chuť a změnit konzistenci.

3. Zahušťování

Zahušťovadlo je důležité pro dosažení správné konzistence. Některé ovoce, jako jsou jablka a citrusy, mají vysoký obsah pektinu, zatímco jiné, jako jsou jahody a maliny, ho mají méně. Nejlépe sahejte po přirodním pektinu.

Marmeláda

4. Sterilizace sklenic

Před naplněním je důležité sklenice důkladně vyčistit a sterilizovat. Nejjednodušší způsob je umytí v horké vodě s mycím prostředkem a poté je nechat schnout v troubě.

5. Uskladnění

Marmeládu uchovávejte na tmavém a chladném místě. Po otevření je nejlepší ji skladovat v lednici a co nejrychleji spotřebovat.

Letní marmeláda

A jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a džemem?

V Evropské unii je tento rozdíl dokonce právně upraven. Marmeláda musí obsahovat minimálně 20 % citrusového ovoce, je spíše hladká a propasírovaná, i když může obsahovat kousky ovocné kůry. Džem obvykle obsahuje větší kousky ovoce a jeho konzistence je řidší. Ovoce, které je rozvařeno, je bez přidaného cukru a zahuštěno odpařením, nazýváme jako povidla.

Marmeláda

Každý z nás už někdy ochutnal klasickou jahodovou marmeládu. Občas ale stojí za to zkusit experimentovat. Co třeba zkusit:

  • Marmeládu z kiwi a limetky: osvěžující a netradiční volba, která potěší milovníky exotického ovoce.
  • Levandulovou marmeládu s meruňkami: aromatická pochoutka, která přinese do vaší kuchyně vůni Provence.
  • Marmeládu z dýně a pomeranče: perfektní podzimní spojení.

Marmeláda

Ať už zvolíte džem či marmeládu, jahodovou nebo meruňkovou příchuť, v přípravě vám zaručeně pomůže multifunkční hrnec Patricca Tripot.

Ještě se neznáme?

V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy.

Spotřebiče Patricca

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivostDíky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechnyZa designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Tohle už jste četli?