Patricca radí: co přinese červencová sezona

Červenec je měsícem hojnosti a pestré úrody, kdy jsou zahrady a trhy přeplněny čerstvými sezónními potravinami. V tomto článku se zaměříme primárně na čtyři z nich, které jsou v České republice velmi oblíbené. Jedná se o meruňky, švestky, cukety a papriky. Tyto ingredience nejen obohatí váš jídelníček, ale také dodají vašim pokrmům svěží a autentickou chuť léta.

Meruňky

Meruňky jsou jedním z nejvýraznějších symbolů léta díky své sladké a šťavnaté chuti. Tento oranžový plod je plný živin, které prospívají našemu zdraví.

Meruňky jsou skvělé pro přípravu dezertů, domácího džemu nebo kompotu. Jejich chuť se hodí i do slaných pokrmů, například do salátů s kozím sýrem a ořechy nebo na vydatný brunch s balzamikem, mozzarellou a salátkem.

merunky

Recept na chléb s meruňkami a mozzarellou

Co budete potřebovat?

  • krajíc chleba
  • 2 ks meruněk
  • půlka mozzarelly
  • 3 plátky prosciutta
  • rukola
  • med
  • sůl, chilli
  • balsamico

Postup přípravy

  1. Krajíc chleba dejte na pár minutek do horkovzdušné fritézy Finestra společně s půlenými a vypeckovanými meruňkami. Chlebík se jemně opeče a meruňky změknou.

  2. Mezitím smíchejte rukolu s lžičkou medu, kapkou balzamika, solí a chilli.

  3. Nakrájejte si mozzarellu na plátky a natrhejte prosciutto.

  4. Chlebík po vytáhnutí z fritézy obložte rukolou, přidejte na ni prosciutto, mozzarellu a nakonec meruňky. Vše zakápněte balzamikem, posolte a přidejte trochu chilli.

Švestky

Švestky jsou další oblíbenou letní plodinou, známou svou sladko-kyselou chutí. Jsou nejen chutné, ale také velmi výživné a zdravé.

Švestky jsou jedním z hlavních tradičních prvků české kuchyně a mají u nás své významné místo. Ať už se jedná o povidla či o švestkový koláč s mákem, černou omáčku s uzeným masem a nebo zkrátka poctivou pálenku!

Cuketa

Cuketa je docela univerzální zeleninou s jemnou chutí a křehkou texturou. Je ideální pro různé úpravy: na grilu, v troubě či na pánvi. Jen pozor, aby nezhořkla!

cuketa

Na gril doporučujeme spíše žlutou než klasickou zelenou cuketu. Stačí ji nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem a okořenit. Můžete ji také použít k přípravě cuketových placek smažených na pánvi, do polévek nebo servírovat s těstovinami. Cuketa je skvělá i do sladkých dezertů, například do veganského chlebíčku s čoko pecičkami.

Paprika

Paprika je plná vitamínu C a antioxidantů a skvělá do čerstvých salátů. Můžete ji také naplnit směsí rýže, masa a zeleniny a zapékat v troubě.

paprika

Tohle už jste četli?