Červenec je měsícem hojnosti a pestré úrody, kdy jsou zahrady a trhy přeplněny čerstvými sezónními potravinami. V tomto článku se zaměříme primárně na čtyři z nich, které jsou v České republice velmi oblíbené. Jedná se o meruňky, švestky, cukety a papriky. Tyto ingredience nejen obohatí váš jídelníček, ale také dodají vašim pokrmům svěží a autentickou chuť léta.
Meruňky
Meruňky jsou jedním z nejvýraznějších symbolů léta díky své sladké a šťavnaté chuti. Tento oranžový plod je plný živin, které prospívají našemu zdraví.
Meruňky jsou skvělé pro přípravu dezertů, domácího džemu nebo kompotu. Jejich chuť se hodí i do slaných pokrmů, například do salátů s kozím sýrem a ořechy nebo na vydatný brunch s balzamikem, mozzarellou a salátkem.
Recept na chléb s meruňkami a mozzarellou
Co budete potřebovat?
|
Postup přípravy
|
Švestky
Švestky jsou další oblíbenou letní plodinou, známou svou sladko-kyselou chutí. Jsou nejen chutné, ale také velmi výživné a zdravé.
Švestky jsou jedním z hlavních tradičních prvků české kuchyně a mají u nás své významné místo. Ať už se jedná o povidla či o švestkový koláč s mákem, černou omáčku s uzeným masem a nebo zkrátka poctivou pálenku!
Cuketa
Cuketa je docela univerzální zeleninou s jemnou chutí a křehkou texturou. Je ideální pro různé úpravy: na grilu, v troubě či na pánvi. Jen pozor, aby nezhořkla!
Na gril doporučujeme spíše žlutou než klasickou zelenou cuketu. Stačí ji nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem a okořenit. Můžete ji také použít k přípravě cuketových placek smažených na pánvi, do polévek nebo servírovat s těstovinami. Cuketa je skvělá i do sladkých dezertů, například do veganského chlebíčku s čoko pecičkami.
Paprika
Paprika je plná vitamínu C a antioxidantů a skvělá do čerstvých salátů. Můžete ji také naplnit směsí rýže, masa a zeleniny a zapékat v troubě.