V dnešním zrychleném světě je čím dál těžší najít čas pro sebe. Natožpak pro svoje zdraví. Přitom vás to nemusí stát hromadu peněz ani času. Dokonce není potřeba překopat váš každodenní život a návyk. Stačí na to jít od lesa a hlavně krok za krokem. A u nás ten první nemůže být jinde než v kuchyni.
1. Lokální suroviny jsou základ
Začněte tím, že budete hledat hlavně sezónní a lokální suroviny. Využívejte ovoce a zeleninu, která právě dozrává ve vašem regionu. Čerstvé a sezónní potraviny jsou nejen chutné, ale mají i vyšší nutriční hodnotu a obsah vitamínů. Na jaře u nás začíná třeba sezóna chřestu, artyčoku nebo fenyklu. A jestli se bojíte nekonečného strouhání a krájení, nechte to na multifunkčním robotu. Ten zvládne nadrtit, rozsekat i nastrouhat.
Kdy u nás co roste?
Jednoznačnou odpověď vám nedá nikdo – ať už kvůli změně klimatu, nebo náladovému počasí. Orientačně jsme ale dali dohromady tabulku, která vám napoví. A doporučujeme si pozorně číst cenovky u ovoce a zeleniny. Ze zákona tam musíte najít informace o původu.
Měsíc | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brokolice | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||
Celer | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Cibule | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Cuketa | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||||
Česnek | ✅ | ✅ | ||||||||||
Dýně Hokkaido | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Chřest | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||||
Kedlubna | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||
Květák | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Mrkev | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Okurka polní | ✅ | ✅ | ||||||||||
Okurka | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Patizón | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||||
Petržel | ✅ | ✅ | ||||||||||
Rajčata | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ||||||||
Ředkev | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||||
Řepa | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | |||||||
Zelí bílé a červené | ✅ | ✅ | ||||||||||
2. Ať váš talíř hraje barvami
Nejen, že to dobře vypadá. Ale navíc to znamená, že máte talíř plný různorodých živin. A tím pádem si pravděpodobně dáváte nutričně vyváženější jídla. Do svých jídel zařaďte širokou škálu ovoce a zeleniny. Tělo tak budete zásobovat množstvím vitamínů i jinak tělu prospěšných látek.
Nevyřazujte „nezdravé“ potraviny
Proč? Protože nic takového neexistuje – vždycky záleží na množství. Ale třeba nasycené mastné kyseliny se v Čechách konzumují nadmíru (uzeniny, tučné maso, řepkový olej, máslo). Proto je zkuste z části nahradit třeba avokádem, ořechy nebo rostlinnými oleji.
To jsou zdroje nenasycených mastných kyselin, které jsou pro zdraví jsou naprosto zásadní. Přispívají ke správné funkci srdce a nezatěžují tělo tak, jak nasycené nebo transmastné. Ty najdete klasicky ve fastfoodu, brambůrkách nebo polotovarech.
Takže budu jíst jen trávu?
Ale vůbec. Bílkoviny jsou naprosto zásadní nejen pro růst svalů, ale všechny tkáně v těle. A navíc přispívají k dlouhodobému pocitu sytosti. Proto se snažte ve stravě mít co nejvíc mořských ryb, kuřecího maso, vajec, luštěnin nebo tofu.
3. Jezte pravidelně, ale poslouchejte svůj žaludek
Jíst jednou denně moc nefunguje. Bude vám lítat hladina cukru v krvi a s ním i energie. Nemusíte dodržovat pořád stejný čas, ale celodenní příjem rozdělte na menší porce. Poděkuje vám vaše nálada i trávení.
Zkuste navíc poslouchat svoje tělo. Ono samo ví, kdy má dost – akorát mu většinou nedáme dostatek času, aby nás upozornilo. A to končí jídelním kóma (všichni známe návrat do kanceláře z oběda). Tak zkuste zpomalit a plně se soustředit na to, že zrovna jíte.
Plánování vám pomůže
Plánování jídla je klíčové pro udržení zdravých návyků. S pečlivým plánem můžete minimalizovat náhodné tláskání na benzině. A mít co nejvíc jídel vyvážených a plných živin.
Využití moderních technologií a spotřebičů od značky Patricca usnadňuje přípravu jídel. Zároveň vám umožňuje vytvořit si harmonogram, který šetří čas i energii. Ideální příkladem je třeba horkovzdušná fritéza. Nefritujete v oleji, ale díky cirkulaci horkého vzduchu. A výsledek je stejně křupavý, jen z něj nekape tuk.
Stojí to za to
Nebude to hned, ale vyplatí se. Díky nutričně bohatému jídlu vás přejdou nejrůznější chutě – třeba půlnoční svačinky. Ale mnohem důležitější než postava nebo váha je to, jak se budete cítit. Nejen teď, ale i za další desítky let.
Tohle už jste četli?