Snídaně, pondělí nebo narozeniny? Tyhle měkoučké lívance jsou vždycky dobrý nápad. Nemusíte řešit kynutí nebo kvásek, takže během chvilky jsou na stole. I když tam moc dlouho nevydrží – odolává se jim fakt těžko.
Co budete potřebovat?
- 2 velká vejce
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota |
194 kcal |
Bílkoviny |
10 g |
Sacharidy |
22 g |
z toho cukry |
11 g |
Tuky |
7 g |
z toho nasycené |
2 g |
Vláknina |
<1 g |
|
Postup přípravy
- Obě vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků, které můžou rovnou do mísy kuchyňského robota. Jestli ho nemáte, nevadí. Stačí vám prostě větší nádoba, protože šleháním bílky vyskočí.
- Do žloutků přilijte mléko a vyšlehejte je společně metličkou. Samozřejmě i základ na lívancové těsto můžete připravit pomocí robota, ale hravě to zvládnete zpracovat rukou.
- Pak ke směsi přisypte mouku s práškem do pečiva – ideálně přes síto, aby nevznikaly hrudky.
- Teď přišel čas na to, co dělá lívance tak nadýchané. Oba bílky pomalu šlehejte a postupně přidávejte cukr. Otáčky postupně zvyšujte, nezačínejte hned na maximu – jen tak vám vznikne hora tuhého sněhu.
- Hotový sníh jemně zapracujte do žloutkové směsi. Nepoužívejte metlu, ale plochou vařečku nebo stěrku – ať vám sníh nespadne.
TIP: Abyste těsto odlehčili, přimíchejte nejdřív jen malou část sněhu. A místo klasického krouživého pohybu pracujte ze stran a odspodu mísy – těsto budete spíš „překládat“ než klasicky míchat.
- Na rozehřátou pánev s kapkou oleje (nebo třeba ghí) udělejte z těsta vyšší bochánky. Pak už k nim jen kápněte pár kapek vody a přikryjte poklicí.
- Lívance nechte opékat cca 4 minuty na střední plamen z každé strany. O střed se nebojte – díky páře zůstane vláčný, ale bude stoprocentně hotový.
- Dochuťte, nazdobte a nebo rovnou spořádejte. Nic není špatně. Teda kromě toho, kdyby si je nepřipravili!
|
Bez práce nejsou lívance?
Ale kdepak, tomu v Patricce dávno nevěříme. Proto vyrábíme kuchyňské roboty, které to odmakají za vás. Nebudete tak muset řešit sekání, šlehání nebo mixování. Za to vám nepomůžou s ochutnáváním – to holt zbyde na vás.
U všech našich modelů navíc najdete balonovou metlu. Během chvilky tak vyšlehá nejen sníh, ale taky lehká těsta nebo šlehačku. Navíc mnohem rychleji než cokoliv jiného.
Ať to odmaká za mě
|
|