Můžeme tomu klidně říkat exotická svíčková. Ne kvůli chuti, ale pro jeho oblíbenost u nás i v Thajsku. Jak jednou ochutnáte, už nikdy nebudete mít dost. Recept s thajskou kari pastou jsme trochu zjednodušili, abyste nemuseli shánět suroviny po všech čertech.
Navíc při vaření nevystojíte důlek u kuchyňské linky. Všechno připravíte v jednom hrnci do 45 minut.
V čem se liší jednotlivé kari pasty?
Jednoduše řečeno v pálivosti a složení. Základ mají všechny plus mínus stejný – limetková kůra, česnek, šalotka, citronová tráva.
- Nejpálivější je zelená kari pasta, která se vyrábí ze sušených zelených chilli papriček.
- Středně pálivá červená kari pasta zase obsahuje sušené červené chilli papričky.
- Lehce pálivá žlutá kari pasta získala svoji barvu díky přidané kurkumě.
- Oranžová kari pasta Massaman v sobě sice má chilli, ale je ze všech nejsladší a nejjemnější.
A protože se určitě nechcete šetřit, sáhneme rovnou hned po druhé nejostřejší – červené. Ale nebojte, jazyk vám neshoří. Pálivost totiž stáhnou další ingredience a hlavně rýže.
Co budete potřebovat?
|
Nutriční hodnoty na 100 g(včetně rýže)
|
Postup přípravy thajského kari
- Nejprve si nakrájejte zeleninu. Cibuli a papriky na proužky, mrkev na tenká kolečka, řapíkatý celer na kousky a fazolové lusky na půl.
- V multifunkčním hrnci Patricca Tripot nastavte program Restování a rozpalte olej. Přidejte pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a nastrouhaný zázvor.
- Až budou suroviny orestované, přidejte k nim na nudličky nakrájené krůtí a krátce zasmahněte. Osolte a přimíchejte kari pastu.
Všechno se dá samozřejmě připravit i na klasickém sporáku. Jen to bude s multifunkčním hrncem výrazně jednodušší. A navíc vám nahradí i rýžovar!
- Po dalších 2–3 minutách vlijte do hrnce vývar, sojovou a rybí omáčku, kokosové mléko a duste maso do měkka. U krůtího na nudličky stačí přibližně 15 minut při programu Pomalé vaření. Případně na sporáku stáhněte teplotu na nižší stupeň.
- Na závěr přidejte proužky paprik, rozpůlené fazolky a mrkev na kolečka. Povařte je jen krátce, aby zelenina stále křupala.
- A kari může na stůl. Už chybí jen příloha a čerstvý koriandr na ozdobu.
Jak na jasmínovou rýži?
Úplně stejně, jako ji připravujete kdykoliv jindy. U takhle voňavé přílohy není potřeba nic speciálního vymýšlet. Syrovou rýži propláchněte, zalijte vodou a vařte do změknutí nebo podle instrukcí na obalu
Když ale budete používat náš multifunkční hrnec jako rýžovar, nastavte program Rýže na 20 minut a je to. Výsledek je díky tomu voňavější a nadýchanější. A navíc nemusíte nic kontrolovat nebo míchat – hrnec se sám vypne.
Máte rádi jazyk v jednom ohni? Do základu můžete přidat ještě čerstvou pokrájenou chilli papričku, ať to má grády. Ale myslete i na ostatní, třeba děti – ty by to asi úplně neocenily.
V kuchyni bez starostíŠetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca. A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření. |