Recept na thajské kari z multifunkčního hrnce

Můžeme tomu klidně říkat exotická svíčková. Ne kvůli chuti, ale pro jeho oblíbenost u nás i v Thajsku. Jak jednou ochutnáte, už nikdy nebudete mít dost. Recept s thajskou kari pastou jsme trochu zjednodušili, abyste nemuseli shánět suroviny po všech čertech.

Navíc při vaření nevystojíte důlek u kuchyňské linky. Všechno připravíte v jednom hrnci do 45 minut.

thajské-kari (1)

V čem se liší jednotlivé kari pasty?

Jednoduše řečeno v pálivosti a složení. Základ mají všechny plus mínus stejný – limetková kůra, česnek, šalotka, citronová tráva.

  • Nejpálivější je zelená kari pasta, která se vyrábí ze sušených zelených chilli papriček.
  • Středně pálivá červená kari pasta zase obsahuje sušené červené chilli papričky.
  • Lehce pálivá žlutá kari pasta získala svoji barvu díky přidané kurkumě.
  • Oranžová kari pasta Massaman v sobě sice má chilli, ale je ze všech nejsladší a nejjemnější.

A protože se určitě nechcete šetřit, sáhneme rovnou hned po druhé nejostřejší – červené. Ale nebojte, jazyk vám neshoří. Pálivost totiž stáhnou další ingredience a hlavně rýže.

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 kus červené a žluté papriky
  • 1 mrkev
  • 2 cibule
  • hrst zelených fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 30 gramů nastrouhaného zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 gramů jasmínové rýže
  • čerstvý koriandr
  • čerstvé chilli papričky
  • sůl

Nutriční hodnoty na 100 g

(včetně rýže)

Energetická hodnota 110 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 11 g
z toho cukry 2 g
Tuky 5 g
z toho nasycené 4 g
Vláknina 1 g

Postup přípravy thajského kari

  1. Nejprve si nakrájejte zeleninu. Cibuli a papriky na proužky, mrkev na tenká kolečka, řapíkatý celer na kousky a fazolové lusky na půl. 
  2. V multifunkčním hrnci Patricca Tripot nastavte program Restování a rozpalte olej. Přidejte pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a nastrouhaný zázvor.
  3. Až budou suroviny orestované, přidejte k nim na nudličky nakrájené krůtí a krátce zasmahněte. Osolte a přimíchejte kari pastu.

    Všechno se dá samozřejmě připravit i na klasickém sporáku. Jen to bude s multifunkčním hrncem výrazně jednodušší. A navíc vám nahradí i rýžovar!

  4. Po dalších 2–3 minutách vlijte do hrnce vývar, sojovou a rybí omáčku, kokosové mléko a duste maso do měkka. U krůtího na nudličky stačí přibližně 15 minut při programu Pomalé vaření. Případně na sporáku stáhněte teplotu na nižší stupeň.
  5. Na závěr přidejte proužky paprik, rozpůlené fazolky a mrkev na kolečka. Povařte je jen krátce, aby zelenina stále křupala.
  6. A kari může na stůl. Už chybí jen příloha a čerstvý koriandr na ozdobu.

kari-multifunkcni-hrnec (2) (1)

Jak na jasmínovou rýži?

Úplně stejně, jako ji připravujete kdykoliv jindy. U takhle voňavé přílohy není potřeba nic speciálního vymýšlet. Syrovou rýži propláchněte, zalijte vodou a vařte do změknutí nebo podle instrukcí na obalu

Když ale budete používat náš multifunkční hrnec jako rýžovar, nastavte program Rýže na 20 minut a je to. Výsledek je díky tomu voňavější a nadýchanější. A navíc nemusíte nic kontrolovat nebo míchat – hrnec se sám vypne.

Máte rádi jazyk v jednom ohni? Do základu můžete přidat ještě čerstvou pokrájenou chilli papričku, ať to má grády. Ale myslete i na ostatní, třeba děti – ty by to asi úplně neocenily.

V kuchyni bez starostí

Šetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca.

A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření.  

Vařit ryrchleji a levněji

multifunkcni-hrnec

Přečtěte si také: