Svačinky na letní výlety

Léto je ideální čas na výlety do přírody. Nicméně, teplo vyžaduje pečlivé plánování a to zejména, pokud jde o jídlo. Z toho důvodu je potřeba dělat svačinky ze surovin, které jsou nejen chutné a výživné, ale také snadno přenosné a odolné vůči všem přicházejícím pařákům.

zdravé letní svačiny na výlety

Při teplotách nad 30°C může být jídlo nebezpečné ke konzumaci už po dvou hodinách. Aby se minimalizovalo riziko, je důležité volbu svačiny promyslet a předejít tak zdravotním potížím.

Připravili jsme si pro vás několik tipů, jak takové svačinky poskládat a nachystat:

1. Svačiny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny jsou klíčové pro udržení energie během dne.

Ořechy a semínka: Mandle, kešu, vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Snadno se přenášejí a nekazí se. Hitem poslední doby jsou také ořechová másla v kapsičce.

Sušené maso: Hovězí nebo krůtí jerky jsou bohaté na bílkoviny a mají dlouhou trvanlivost. Vyhněte se však příliš soleným variantám, které mohou v letních dnech zvýšit žízeň.

Energetické tyčinky: Domácí tyčinky z ovesných vloček, medu, ořechů a sušeného ovoce jsou skvělou volbou. Můžete se i vyhnout kupovaným variantám, které jsou plné cukru, recept od nás máte tady v hlavní roli s pomocníkem Patricca Premiant!

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať připraví svačinku na výlet za mě

premiant

2. Lehké a osvěžující pokrmy

Pro horké dny jsou ideální lehká jídla, která nezatíží žaludek a osvěží váš organismus. Proto se nebojte přípravy salátů, ať už zeleninových nebo ovocných. Pamatujte však, že salát se hodí spíše k vodě a slunění - na náročné túře to spolehlivý zdroj výživy určitě nebude.

Zeleninové saláty: Připravte si osvěžující salát z okurek, rajčat, papriky a oliv. Přidejte kousky feta sýra nebo tofu a kvalitní olivový olej.

Ovocné saláty: Kombinace melounu, jahod, borůvek a máty nejen dobře chutná, ale také skvěle hydratuje. Zejména díky melounu, který obsahuje více jak 90 % vody.

svaciny

3. Sendviče a wrapy

Mnohdy klasický sendvič nebo tortillový wrap je snadnou a optimální variantou. Naplňte si Váš sendvič trochou másla, sýra a šunky jako základ. Dále můžete doplnit trochou zeleniny jako je například okurek nebo rajče. Tato zelenina dodá svačince potřebnou svěžest do horkého dne. Tuto svačinku doporučujeme sníst v den jejího nachystání a rozhodně neplnit majonézou, která s horkým dnem není kamarádka.

4. Hydratace a čerstvé ovoce

Nezapomínejte na ovoce, které vám dodá jak potřebné zdravé cukry, tak vitamíny. Ovoce má svou výhodu, že je poměrně skladné a také odolné vůči teplu.

Necháme už na vás jestli to budou jablka, hrozny, borůvky, hrušky nebo třeba mandarinky. Banány jsou také dobrou volbou, ale je třeba je konzumovat dříve, než příliš změknou teplem anebo se rozmáčknou na dně batohu.

ovoce

 

Pár obecných rad:

    • Nezapomeňte na dostatek tekutin. Voda je samozřejmě základ, ale pomerančový džus nebo ledový čaj také skvěle poslouží.
    • Pamatujte, že klíčem k úspěchu je plánování a správné balení. Používejte vzduchotěsné nádoby. Případně pokud máte, tak chladicí tašky, abyste udrželi potraviny čerstvé a bezpečné ke konzumaci. Ať už se vydáte na jednodenní túru nebo vícedenní výlet, správná strava vám pomůže užít si každou chvíli naplno.
    • Dostatek cukru je základ. Sluníčko s námi občas umí zamávat a cukr nás může opět vrátit do rovnováhy.
    • A naposled: MAZAT SE! Byť to s jídlem úplně nesouvisí, nezapomínejte na pravidelnou dávku opalovacího krému, se kterým přejdete mnoha nepříjemnostem.

Tohle už jste četli?