Tipy na letní jídla, která skvěle chutnají!

Léto je období, kdy si můžete užívat čerstvé sezónní ingredience a lehká, osvěžující jídla. Letní jídla jsou plná barev, chutí a zdravých surovin. Připravili jsme si pro vás několik návrhů na skvělá letní jídla, které si můžete snadno připravit a užívat si je během teplých dní.

Letní salát

V horkých dnech je vhodné mít takové jídlo, co vás nezatíží, ale zároveň nasytí a potěší chuťové buňky.

1. Letní saláty

Saláty jsou ideálním letním jídlem, protože jsou lehké, osvěžující a plné vitamínů. Můžete je připravit z čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek, které jsou v létě snadno dostupné.

Můžete zkusit třeba:

  • Řecký salát: Kombinace rajčat, okurek, papriky, červené cibule, oliv a feta sýru s olivovým olejem a oreganem je klasika, která nikdy nezklame.
  • Quinoový salát: Quinou smíchejte s cherry rajčaty, okurkou, avokádem, červenou cibulí a citronovou zálivkou. Je to zdravý a výživný salát, který vás zasytí.

2. Grilované pokrmy

Grilování je neodmyslitelnou součástí letních večerů. Grilované maso, ryby a zelenina jsou nejen chutné, ale také rychlé a jednoduché na přípravu. Tento typ přípravy jídla můžete navíc spojit s příjemným venkovním posezením.

Na grilu můžete udělat:

  • Grilované kuřecí špízy: Marinujte kuřecí kousky v olivovém oleji, citronové šťávě, česneku a bylinkách. Napíchněte je na špejle s paprikou, cibulí, cherry rajčaty, cuketou a grilujte do zlatova.
  • Grilovaná ryba: Filety z lososa nebo pstruha potřete olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a čerstvými bylinkami. Grilujte, dokud ryba není křehká.
  • Grilovaný hermelín: Hermelín si namarinujte směsí olivového oleje a koření dle vašeho výběru. Pokud byste měli chuť na sladkou variantu, tak vám postačí na grilování olivový olej a poté jen zakapat hermelín brusinkovou omáčkou.

Letní grilování

3. Studené polévky

Studené polévky jsou vynikajícím způsobem, jak se osvěžit během horkých letních dní. Jsou snadné na přípravu a mohou být podávány jako lehký oběd nebo večeře.

Nápady na studené polévky:

  • Gazpacho: Tradiční španělská polévka z rajčat, okurek, papriky, cibule, česneku, olivového oleje a octa. Všechny ingredience rozmixujte a polévku podávejte dobře vychlazenou.
  • Studená okurková polévka: Rozmixujte okurky s jogurtem, česnekem, koprem a citronovou šťávou. Polévka je osvěžující, lehká a rychlá na přípravu.

Gaspacho polévka studená

4. Pečená jídla

Nikomu se v létě nechce stát u bublajících hrnců, proto “hodit” jídlo do trouby a  jít zpět na zahradu k bazénu je ideální.

Nápady na pečené pokrmy:

  • Kuřecí stehna s citronem a rýží: Kuřecí stehna připravte do pekáčku, podlejte trochou vody a potřete olejem s citronovou šťávou. Poté nechte péct. Mezitím si uvařte rýži a nachystejte další várku citronové šťávy s citronovou kůrou, solí, pepřem a česnekem. Touto směsí opět kuře během pečení potřete.
  • Kotleta na houbách: Houby k létu neodmyslitelně patří, a tak pečená kotleta na houbové podestýlce s česnekem, trochou špeku a kmínu je ideální volba k pečeným bramborám.

Pečené kuře

5. Sladká jídla

Sladká jídla k létu neodmyslitelně patří. Ovšem, stejně tak, jako nikdo nechce stát u plotny, tak nikdo nechce trávit moc času náročnými recepty na koláče.

Nápady na rychlé sladké pochutiny:

  • Zmrzlina a sorbety: Co by to bylo za tipy a rady, bez sladké osvěžující zmrzky či sorbetu. Smíchejte kondenzované mléko s vysoko procentní smetanou a přidejte buďto vanilku, čokoládu nebo ovoce.
  • Ovocný koláčálaco dům dál: Do multifunkčního robotu Patricca Premiant dejte utřít vejce s cukrem, přidejte mouku, smetanu a pečící prášek. Mezi tím, co za vás robot vše odmaká, očistěte vybrané letní ovoce. Pak stačí jen těsto z robotu nalít na vymazaný plech a přidat ovoce.

Sorbet a zmrzlina

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Tohle už jste četli?