Nestíhám! aneb velikonoční jídla na poslední chvíli

Včera jsme rozbalovali dárky u stromečku, dneska barvíme kraslice. Navíc s každým velkým svátkem jakoby dny neměly 24 hodin. A ještě většinu z nich trávíme v kuchyni.

Jasně, že na to není vždycky nálada, energie nebo vůbec suroviny. Abyste další cenné minuty nestrávili u regálů, můžete zkusit jeden z našich receptů.

Velikonoce

Vyzkoušejte

Velikonoční nádivka, co dům dal

Nádivka je takový velikonoční zázrak – nebo klidně celoroční. Z naprostého minima surovin člověk vytvoří pochoutku, která je hned pryč. Na základ vám stačí jen pečivo na kostičky, vajíčka a mléko. Opravdoví požitkáři si ho můžou nahradit vývarem a smetanou.

Ale co do ní dát? Cokoliv, co máte doma. Houby, olivy, sušená rajčata, kousek špeku nebo pár kopřiv za domem. Výhodou je, že nádivka sama o sobě nemá výraznou chuť, tak si můžete hrát.

Klidně můžete klasickou pažitku a petrželku vyměnit za jiné bylinky. Takové, co se hodí ke zbytku. A protože jsou letos Velikonoce 1. 4., můžete to ofrňovačům obhájit na aprílem. A nebo si to vychutnat sami!

Netradiční jarní salát

Zato ze surovin, co má každý doma. K nádivce tak můžete rovnou připravit i osvěžující salát, který je trochu sladký, slaný a zároveň kyselý. I když to zní divoce, tak se chutě vzájemně skvěle doplňují.

salat

TIP: Nemusíte se křečovitě držet receptu. Klidně přidejte jakékoliv další listy – salát, čínské zelí, rukolu nebo třeba salátovou čekanku. Prostě to, co máte rádi. Chuť dodávají hlavně hrušky a sýr, které bychom nenahrazovaly.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrušky (nepřezrálé)
  • 100 g baby špenátu
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 5 polévkových lžic balsamica
  • 2 polévkové lžíce medu
  • koření

Postup přípravy

  1. Rozpůlené hrušky nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s baby špenátem (nebo jinými listy).
  2. Nahoru rozdrobte sýr s modrou plísní a zasypejte nahrubo nasekanými ořechy.
  3. Nakonec všechno zalijte zálivkou z balsamica a medu.
  4. Dobré chutě – od sladké přes slanou až po lehce kyselou!

Mazanec bez kynutí

Příprava tradičního velikonočního chleba vám nemusí zabrat několik hodin. Když škrtnete kynutí, máte ho stejně rychle jako klasickou bábovku. Nebojte, na chuti ani struktuře to nepoznáte. Tenhle mazanec je taky nebesky vláčný a nadýchaný.

Mazanec

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 75 g povoleného másla
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 větší vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 100 ml mléka
  • vajíčko na potření
  • rozinky + rum

Postup přípravy

  1. Jestli si mazanec neumíte představit bez rozinek, tak je alespoň hodinu nechte namáčet v rumu.
  2. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva a prosejte do mísy.
  3. Pak přidejte máslo pokojové teploty, vanilkový cukr, vajíčko, tvaroh a nasekané mandle.
  4. Všechno pořádně promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.
  5. Nakonec přidejte 100 ml mléka a znovu zapracujte. Teď přichází čas na rozinky – ty do těsta jen lehce vmíchejte.
  6. Vytvarovaný bochník nahoře nařízněte ve tvaru kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte péct ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 200 ℃. Na dalších 20 minut snižte teplotu na 150 ℃.
  7. Schválně, jestli vám mazanec vydrží celé Velikonoce. Moc na to nesázíme!

Jak se na Velikonoce nesedřít?

Není to úplně jednoduché, uznáváme. Tak se zbytečně nevysilujte zaděláváním hutného mazancového těsta – nechte to na kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Nasypete, zapnete a mezitím můžete uzobávat mandle. Nebo čokoládová vajíčka.

Všechny roboty Patricca mají nadstandardní výkon a celokovové provedení. Takže si poradí i s těstem, na kterém byste nechali ruce. A navíc vám vydrží pár dekád (ne těsto, ale robot).

Šetřit (se)

premiant