Test, Strana 2

Recept na lívance nadýchané jako obláček?

Snídaně, pondělí nebo narozeniny? Tyhle měkoučké lívance jsou vždycky dobrý nápad. Nemusíte řešit kynutí nebo kvásek, takže během chvilky jsou na stole. I když tam moc dlouho nevydrží – odolává se jim fakt těžko.

recept lívance

Co budete potřebovat?

  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 194 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 22 g
z toho cukry 11 g
Tuky 7 g
z toho nasycené 2 g
Vláknina <1 g

Postup přípravy

  1. Obě vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků, které můžou rovnou do mísy kuchyňského robota. Jestli ho nemáte, nevadí. Stačí vám prostě větší nádoba, protože šleháním bílky vyskočí.
  2. Do žloutků přilijte mléko a vyšlehejte je společně metličkou. Samozřejmě i základ na lívancové těsto můžete připravit pomocí robota, ale hravě to zvládnete zpracovat rukou.
  3. Pak ke směsi přisypte mouku s práškem do pečiva – ideálně přes síto, aby nevznikaly hrudky.
  4. Teď přišel čas na to, co dělá lívance tak nadýchané. Oba bílky pomalu šlehejte a postupně přidávejte cukr. Otáčky postupně zvyšujte, nezačínejte hned na maximu – jen tak vám vznikne hora tuhého sněhu.
  5. Hotový sníh jemně zapracujte do žloutkové směsi. Nepoužívejte metlu, ale plochou vařečku nebo stěrku – ať vám sníh nespadne.

    TIP: Abyste těsto odlehčili, přimíchejte nejdřív jen malou část sněhu. A místo klasického krouživého pohybu pracujte ze stran a odspodu mísy – těsto budete spíš „překládat“ než klasicky míchat.

  6. Na rozehřátou pánev s kapkou oleje (nebo třeba ghí) udělejte z těsta vyšší bochánky. Pak už k nim jen kápněte pár kapek vody a přikryjte poklicí.
  7. Lívance nechte opékat cca 4 minuty na střední plamen z každé strany. O střed se nebojte – díky páře zůstane vláčný, ale bude stoprocentně hotový.
  8. Dochuťte, nazdobte a nebo rovnou spořádejte. Nic není špatně. Teda kromě toho, kdyby si je nepřipravili!

Bez práce nejsou lívance?

Ale kdepak, tomu v Patricce dávno nevěříme. Proto vyrábíme kuchyňské roboty, které to odmakají za vás. Nebudete tak muset řešit sekání, šlehání nebo mixování. Za to vám nepomůžou s ochutnáváním – to holt zbyde na vás.

U všech našich modelů navíc najdete balonovou metlu. Během chvilky tak vyšlehá nejen sníh, ale taky lehká těsta nebo šlehačku. Navíc mnohem rychleji než cokoliv jiného.

Ať to odmaká za mě

premiant

Recept na thajské kari z multifunkčního hrnce

Můžeme tomu klidně říkat exotická svíčková. Ne kvůli chuti, ale pro jeho oblíbenost u nás i v Thajsku. Jak jednou ochutnáte, už nikdy nebudete mít dost. Recept s thajskou kari pastou jsme trochu zjednodušili, abyste nemuseli shánět suroviny po všech čertech.

Navíc při vaření nevystojíte důlek u kuchyňské linky. Všechno připravíte v jednom hrnci do 45 minut.

thajské-kari (1)

V čem se liší jednotlivé kari pasty?

Jednoduše řečeno v pálivosti a složení. Základ mají všechny plus mínus stejný – limetková kůra, česnek, šalotka, citronová tráva.

  • Nejpálivější je zelená kari pasta, která se vyrábí ze sušených zelených chilli papriček.
  • Středně pálivá červená kari pasta zase obsahuje sušené červené chilli papričky.
  • Lehce pálivá žlutá kari pasta získala svoji barvu díky přidané kurkumě.
  • Oranžová kari pasta Massaman v sobě sice má chilli, ale je ze všech nejsladší a nejjemnější.

A protože se určitě nechcete šetřit, sáhneme rovnou hned po druhé nejostřejší – červené. Ale nebojte, jazyk vám neshoří. Pálivost totiž stáhnou další ingredience a hlavně rýže.

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 kus červené a žluté papriky
  • 1 mrkev
  • 2 cibule
  • hrst zelených fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 30 gramů nastrouhaného zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 gramů jasmínové rýže
  • čerstvý koriandr
  • čerstvé chilli papričky
  • sůl

Nutriční hodnoty na 100 g

(včetně rýže)

Energetická hodnota 110 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 11 g
z toho cukry 2 g
Tuky 5 g
z toho nasycené 4 g
Vláknina 1 g

Postup přípravy thajského kari

  1. Nejprve si nakrájejte zeleninu. Cibuli a papriky na proužky, mrkev na tenká kolečka, řapíkatý celer na kousky a fazolové lusky na půl. 
  2. V multifunkčním hrnci Patricca Tripot nastavte program Restování a rozpalte olej. Přidejte pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a nastrouhaný zázvor.
  3. Až budou suroviny orestované, přidejte k nim na nudličky nakrájené krůtí a krátce zasmahněte. Osolte a přimíchejte kari pastu.

    Všechno se dá samozřejmě připravit i na klasickém sporáku. Jen to bude s multifunkčním hrncem výrazně jednodušší. A navíc vám nahradí i rýžovar!

  4. Po dalších 2–3 minutách vlijte do hrnce vývar, sojovou a rybí omáčku, kokosové mléko a duste maso do měkka. U krůtího na nudličky stačí přibližně 15 minut při programu Pomalé vaření. Případně na sporáku stáhněte teplotu na nižší stupeň.
  5. Na závěr přidejte proužky paprik, rozpůlené fazolky a mrkev na kolečka. Povařte je jen krátce, aby zelenina stále křupala.
  6. A kari může na stůl. Už chybí jen příloha a čerstvý koriandr na ozdobu.

kari-multifunkcni-hrnec (2) (1)

Jak na jasmínovou rýži?

Úplně stejně, jako ji připravujete kdykoliv jindy. U takhle voňavé přílohy není potřeba nic speciálního vymýšlet. Syrovou rýži propláchněte, zalijte vodou a vařte do změknutí nebo podle instrukcí na obalu

Když ale budete používat náš multifunkční hrnec jako rýžovar, nastavte program Rýže na 20 minut a je to. Výsledek je díky tomu voňavější a nadýchanější. A navíc nemusíte nic kontrolovat nebo míchat – hrnec se sám vypne.

Máte rádi jazyk v jednom ohni? Do základu můžete přidat ještě čerstvou pokrájenou chilli papričku, ať to má grády. Ale myslete i na ostatní, třeba děti – ty by to asi úplně neocenily.

V kuchyni bez starostí

Šetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca.

A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření.  

Vařit ryrchleji a levněji

multifunkcni-hrnec

Přečtěte si také:

Recept jak si připravit tu nejkřupavější granolu?

Za dobrou snídani nemusíte utratit majlant. Když si její základ připravíte doma, vyjde vás to na pár korun. Navíc ji budete mít hotovou rychleji, než byste pro ni doběhli do krámu. A její křupání si můžete užívat ještě další 3 týdny, protože vydrží.

granola recept

Je jen na vás, co si do ní ještě přihodíte. Klidně sáhněte po kokosu, kakau nebo třeba sušeném ovoci – zkrátka na co máte chuť.

Co budete potřebovat?

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g oblíbených ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu

Nutriční hodnoty na 100 g*

Energetická hodnota 510 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 43 g
z toho cukry 11 g
Tuky 31 g
z toho nasycené 3 g
Vláknina 7 g

*Uvedené hodnoty platí pro lískové ořechy

Postup přípravy

  1. Do misky si nasypejte vločky, oříšky i skořici a vše zalijte rozehřátým medem.
  2. Okamžitě směs promíchejte – aby vám nevychladl med a znova neztuhl.
  3. Dno košíku horkovzdušné fritézy si vyložte pečicím papírem a připravenou granolu na nej rovnoměrně rozprostřete.
  4. Pečte 12 minut při 170 ℃. Granolu občas promíchejte, aby se rovnoměrně propekla – a vám tak při každém soustu pěkně křupala.
  5. Vychladlou granolu nasypte do dózy s víčkem a trochu si s ní oslaďte každé ráno. Nebo klidně uzobávejte jen tak během dne.

Proč snídat granolu?

Protože má úplně báječné složení. Je nabitá polysacharidy (ovesné vločky), nenasycenými mastnými kyselinami (ořechy) a vlákninou. Když přidáte ještě kvalitní zdroj bílkovin (třeba tvaroh), tak vás na dlouho zasytí. A vy nebudete hned za půl hodiny hledat, co byste kde ulovili.

Polysacharidy, bílkoviny a vláknina vás pořádně zasytí. Nenasycené mastné kyseliny si tělo neumí samo vyrobit a oříšky jsou jejich skvělým zdrojem. A jednoduché cukry vás na začátku dne dokonale nakopnou.

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Vyzkoušejte také tyto recepty:

Recept na čokoládové suflé bez práce: to nejsladší MDŽ

Zasloužíte si něco fakt sladkého. A nejen, protože je MDŽ – ale klidně jen tak, že prostě jste. Nebojte, nebudete muset trávit celý den v kuchyni. To by ještě tak hrálo. Čokoládové suflé je vlastně bez práce a stejně chutná – nemůžeme ani říct jak, protože to popsat prostě nejde.

cokoladove-sufle

Co budete potřebovat?

  • 90 g čokolády na vaření (nebo hořké)
  • 90 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • máslo a hrubá mouka na vymazání
  • cukr moučka a ovoce na ozdobu

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota 396 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 38 g
z toho cukry 29 g
Tuky 24 g
z toho nasycené 14 g
Vláknina 2 g

Postup přípravy

  1. Nejprve nechte nad vodní lázní rozpustit 90 g čokolády a stejné množství másla.
  2. Pak dejte 3 celá vejce do multifunkčního robotu a začněte šlehat na nižší stupeň.

    Speciální balónová metla zaručí dokonalé propojení všech ingrediencí ze dna i stran mísy. Ale zvládnete to i ručně.

  3. Do vajec postupně přisypávejte cukr. Nechvátejte, je potřeba, aby se směs vyšlehala do husté pěny.
  4. Jakmile docílíte správně husté konzistence, začněte přilévat rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  5. Teprve až když se všechno promíchá a spojí, vypněte robota. A pomocí stěrky jemně zapracujte 60 g hladké mouky.
  6. Menší mističky (ideální jsou keramické) vymažte máslem, vysypejte hrubou moukou a nalijte do nich směs.
  7. Naplněné misky vložte do horkovzdušné fritézy na 10 minut při teplotě 190℃. Vyšší teplota a kratší čas jsou naprosto zásadní. Jen tak vznikne uvnitř tekuté a na povrchu křupavé suflé.
  8. Až suflé vytáhnete, tak ho pocukrujte a ozdobte ovocem. Kyselejší tóny skvěle doplní tuhle čokoládovou bombu.
  9. Podávejte hned a pokuste se rozdělit. Ale nemusíte, je to přece váš den!

TIP: Báječné je, že to robot z velké části odmaká za vás. Jen teda nenakoupí. A taky ušetříte energii – horkovzdušná fritéza žere mnohem míň, než kdyby musela běžet normální trouba. Tak snad vám bude čokoládové suflé o to víc chutnat! I když to už snad ani nejde.

Ještě se neznáme?

V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy.

Spotřebiče Patricca

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivostDíky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechnyZa designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Tohle jste už četli?

Recept na nadýchanou jahodovou pěnu, která je sladká stejně jako maminka

Umíme jí pořádně osladit život, nebudeme si nic nalhávat. Proto si (nejen) vaše maminka zaslouží žít jako na obláčku – jahodovém, nadýchaném a lehkém. A samozřejmě bez práce a s nohama nahoře. Tentokrát pro ně uděláme něco my.

Sladké jahody

TIP: Recept je tak jednoduchý, že ho klidně můžete připravit i s těmi nejmenšími. Jen pozor, aby vám něco zbylo!

Co budete potřebovat?

Jahodový rozvar:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 100 g cukru krupice

Čokoládová ganáž:

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g smetany na šlehání

Základ:

  • 4 bílky (třeba ty, co vám zbyly z koblih)
  • 2 plátky želatiny

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 202 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 24 g
z toho cukry 23 g
Tuky 10 g
z toho nasycené 6 g
Vláknina 1 g

Postup přípravy

  1. Nejdřív do mísy se studenou vodou dejte želatinu. Plátky musí změknout, což trvá většinou 5–10 minut. Záleží ale na značce – přesný návod určitě najdete na balení.
  2. Připravte si jahodový rozvar. Nakrájené jahody smíchejte s 50 ml vody a 100 g cukru. Přiveďte k varu a pořád míchejte, dokud se jahody nerozvaří. Pak stačí přelít směs do mixéru a zpracovat ji do hladka.
  3. Přichází čas na ganáž. Nalámejte bílou čokoládu a smetanu přiveďte k varu. Jakmile začne probublávat, přelijte ji k nalámaným kouskům. Počkejte, než čokoláda trochu povolí a metlou rozmíchejte do hladka.
  4. Teď už by měla být želatina připravená, ale před použitím ji ještě pořádně vyždímejte
    Želatina se rozpouští jen při vyšších teplotách. Takže ganáž ani rozvar nesmí příliš vychladnout, měly by být stále horké.
  5. Než směs vychladne, pusťte se do bílků. Nejdřív je pár minut míchejte NAD vodní lázní – díky tomu proběhne pasterizace, ale nezmění se jejich struktura. Pak bílky vyšlehejte do hladkého a pevného sněhu.
  6. Sníh jemně zapracujte do vychladlého zbytku. Kdyby byla směs moc horká, bílky vám spadnou. Stejně jako u při urputném zašlehávání – stačí krátce a pomalu.
  7. Hotovou jahodovou pěnu nechte ztuhnout v lednici – klidně přes noc.
  8. Nesnězte ji sami, ale rozdělte se. I když to je opravdu těžké!

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Aprílové Velikonoce: oslavte je (ne)tradičně

Letos je Velikonoční pondělí zahalené v aprílovém kabátu. Což přináší neobvyklou příležitost – trochu si s ním pohrát. Netradičně tradiční Velikonoce si zkrátka žádají zkusit něco nového!

Velikonoce

Vezmeme to od začátku

Kde se vzaly Velikonoce?

Velikonoce jsou významnými křesťanskými svátky oslavující zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Všude po republice tak probíhají sváteční bohoslužby končící už v neděli.

Kromě náboženského významu jsou taky spojené s různými lidovými zvyky a tradicemi, které mají regionální variace. A ty se nám samozřejmě propisují i do naší kuchyně. Mezi tradiční velikonoční jídla tak patří nádivka, beránek, jidáše a taky mazanec.

Popularita Velikonoc moc neklesá, i když dochází ke změnám v pojetí tradic. Většina rituálů pochází z pohanské oslavy jara, jejichž historie sahá mnohem dál, než se datuje vznik křesťanského svátku.

Jak vzniknul Apríl?

Historie Velikonoc

Nikdo vlastně pořádně neví, protože o historii toho víme minimálně. Někteří tvrdí, že jde o svátek spojený s oslavou jara. Jiní ho zase spojují s francouzským svátkem, který vychází z národního fórku – poisson d’avril (tajné lepení papírových ryb na záda). První písemné doklady pochází už z roku 1466.

Jistojistě ale víme, že u nás se Apríl zabydlel opravdu rychle. Protože jakmile něco obsahuje vtípky, jako Češi jsme hned pro.

(Ne)tradičnost jako cesta k originalitě

Velikonoční tradice a zvyky jsou (vesměs) fajn a taky bývají důvodem pro větší rodinné sešlosti. Ovšem letošní aprílové Velikonoce si říkají o mnohem víc. Nejen zábavy, ale taky uvolněnosti. Tak netravte den u leštění oken nebo při velkém úklidu. Ono to počká.

Radši si připravte něco, co se klidně může stát vaším každoročním zvykem. A 1. duben je perfektní čas, kdy to otestovat. Vždycky totiž můžete zakřičet „Apríl!“, když se to náhodou neujme.

1. (Ne)tradiční jidáše aneb nedržte se pravidel

Každý máme doma nějaké ty rodinné recepty, ke kterým se pořád vracíme – hlavně teda na Velikonoce, Vánoce nebo slavnostní hostinu.

Zkuste ale popustit uzdu fantazii a tradiční jidáše udělat na slano se sušenými rajčaty, pestem a sýrem. Nebo vymyslete vlastní kombinaci. Vždyť kuchyně je od toho, aby si v ní člověk hrál, zkoušel a experimentoval. Třeba takhle navíc vytvoříte nový rodinný recept předávaný z generace na generaci.

2. „Hádej, hádej, koledníku!”

Na Apríla nemusíte hned omatlávat kliku pastou nebo vymýšlet důmyslné pasti. Vystačíte si totiž s tím, co dobře znáte – mazancem.

velikonoční mazanec

Místo jednoho obřího udělejte hromadu menších mazanců o velikosti housek. Náhodně je naplňte marmeládou, tvarohovou a makovou náplní. Nebo čímkoliv jiným. Každému, kdo si od vás bochánek bere, řekněte: „Hádej, hádej, koledníku, náplň velikonočního bochníku!”

Ten, co se trefí, dostane nějakou odměnu. A kdo ne, zaslouží si trest. Jaký? To už necháme na vás. Znáte to, každý jsme jinak škodolibý.

Nebudete na to sami

K aprílovo-velikonočnímu pečení vám bude k ruce multifunkční celokovový robot Patricca Patriot. Pomůže vám jak s mazanci a variacemi náplní, tak přidá „ruku k dílu“ třeba i u nádivky. Tiše a bez odmlouvání.

Zábavné velikonoční mini soutěže

Soutěžit mezi sebou nemusí jen děti, ale taky dospělí. O to víc se zasmějete (a nebo naštvete, když vám to zrovna nepůjde).

  • Testujte chutě a vůně se zavázanýma očima. Připravte si řadu různých jídel nebo předmětů k očichávání a hádejte, co to je. Sami budete překvapení, jak je to bez zraku náročné!
  • Závoďte v přípravě kraslice od začátku až do konce. Vyfouknutí, očištění, nazdobení – nejrychlejší vyhrává!
  • Rýmujte s vtipem na různá témata, třeba velikonoční. Anonymní hlasování pomocí papírků rozhodne, kdo ostatní pobavil nejvíc. Psst, klidně napište sebe, nikdo to nezjistí.

Chcete si užít Velikonoce bez starostí?

Tak to jste tu správně. V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy. A to se kolem jakýchkoliv svátků hodí.

robot Patricca Patriot

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivost Díky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechny Za designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Mohlo by vás zajímat